szynka staropolska

Jak ugotować surową, wędzoną szynkę czyli jak gotujemy Szynkę do Gotowania ?

Szynkę do Gotowania umieszczamy w garnku dopasowanym wielkością do wielkości szynki, tak aby gotowanie odbywało się w jak najmniejszej ilości wody. Szynkę zalewamy do poziomu wody 5 cm ponad szynką.
Szybko doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy intensywność gotowania do bardzo wolnego (tak zwane gotowanie na pojedynczym bulku).

Po upływie około 40 minut próbujemy wywar, solimy i doprawiamy do smaku. Ilość soli regulujemy próbując wywar, który powinien być wyraźnie słony jak dobrze przyprawiony rosół. W zależności od upodobań do posolenia możemy użyć soli lub wegety. Można również dodać ziele angielskie i bobkowe liście, aby uzyskać charakterystycznyaromat i smak.

Czas gotowania (gotujemy cały czas na „pojedynczym bulku” ! ) jest zależny od wagi szynki. Gotujemy tyle godzin ile kilogramów waży szynka plus pół godziny. Czyli 1,5 kg surową szynkę gotujemy 1,5+0,5=2 godziny pilnując aby cały czas była przykryta wodą.

Na koniec sprawdzamy miękkość szynki wbijając w nią drewniany patyczek nazywany flokiem. Możemy również użyć np. patyczka do robienia szaszłyków. Do ugotowanej szynki flok powinien wchodzić z lekkim oporem.

Ugotowaną szynkę wraz z rosołem odstawiamy w przykrytym garnku do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Dzięki temu szynka uzyskuje odpowiednią soczystość. Po wystudzeniu szynkę osuszamy i schładzamy w lodówce.Tak ugotowana szynka będzie lekko wilgotna i krucha. Smacznego!

P.S.
Wywar z gotowania szynki możemy wykorzystać jako bazę do ugotowania tradycyjnej zupy typu biały barszcz lub kwaśnica­­.